Nieuws

De weg door de instanties en waroom zij alleen kunnen verliezen

Gistereen moest de politie van Hamburg op nieuw een nederlaag insteken. De van hun proclameerde demonstratie verbood zone – m.b.t. het protest camp in de Stadtpark – is niet rechtens. Over de verdere beschuldigingen tegen de blouwe zone (van het Gängeviertel en de grote demonstratie op zaterdag) gaat er deze week over beslist worden. Wij zijn optimistiek dat er een vergelijkbare beslissing gaat komen.

Oftewel deze draai om de oren voor de politie van Hamburg blijft de politie en allen vooraan de Innensenator Andy Grote daarbij dater er geen camps in Hamburg zullen zijn. Al sinds maanden willen zij de protesten op verschillende wijzen verhinderen – eerst prodeerden hun tijd te gewinnen, later door gebruik te maken van de „Grünflächenverordnung“, nu de blouwe zone. Laat ons zien wat ze nu gaan bedenken.

Het gaat om de beperking van linke politiek – tot elke prijs. Wij hebben nog bijna 2 weken tot de G20-top. Ondertussen hebben politiek en politie begrepen dat het niet gaat lukken om de G20 als succes te vieren. G20 als prestige object voor Hamburg? Niet met ons. Sinds zij de misrekening niet kunnen toegeven proberen zij het nu met afschrikking, bedreigingen en verboden. Zij verbreden paniek door te vertellen dat ze de samenkomsten niet voldoende kunnen beschermen en voor deze reden moeten zij deze verbieden maar dit is natuurlijk een farce. Onlogisch maar toch verkondigt de baas van de politie ierede dag dat hij de situatie helemaal onder de knie heeft en er is niet eens met verkeerschaos te rekenen – ook het gericht heeft dit herkent en gekritiseerd. Wij zeggen: Als jullie de G20-top, de delegaties of de demonstranten niet kunt beschermen: cancel de bijeenkomst! Maar als jullie deze willen doorvoeren houd je aan de spelregels!

Wij rekenen daarmee dat ons verder steentjes op de weg gelegt worden. Wir gaan dit niet accepteren. Wij plannen verder en gaan vanaf maandag 9.00 met jullie samen in de Stadtpark opbouwen!


De processen

Tot nu hebben wij alle processen gewonnen maar omdat de tegenpartij bezwaar heeft ingerijkt lopen de processen verder. De actuele stand van zaken is:

Proces 1 – De camp als bijeenkomst:

De „Versammlungsbehörde“ heeft ons camp als niet politieke bijeenkomst ingeschat en daarom het „Bezirksamt“ als bevoegt verklaard. Het „Bezirksamt“ heeft het gebruik van de Stadtpark als een protestcamp met verwijs op de „Grünflächenverordnung“ verboden. Dit mag zij in de contex van een politieke bijeenkomst niet doen omdat het „Versammlungsrecht“ welke de vrije keuze van de plaats garandeerd en dit de „Grünflächenverordnung“ overwegt. Dit proces hebben wij op 08/06 voor de „Verwaltungsgericht Hamburg“ gewonen. Het gerecht heeft ons als politieke bijeenkomst verklaard en de „Versammlungsbehörde“ als bevoegt verklaard.

Tegen deze beslissingheeft het „Oberverwaltungsgericht“ klacht ingerijkt. Wij verwachten een orrdeel voor deze week. Wij rekenen daarmee om te winnen en dit zou uiteindelijk zijn. Zouden wij verliezen blijft ons de gang voor het „Bundesverfassungsgericht“.

Proces 2 – de blouwe zone:
Een dag na de oordeel in het eerste proces heeft de politie hun plannen voor de zo genoemde „blouwe zone“ gepubliceerd. Deze is een 38 vierkante meter grote zone in die van 07/07 6am tot 08/07 5pm geen bijeenkomsten mogen plaatsvinden. Na oordeel van de „Verwaltungsgericht“ zijn wij een politieke bijeenkomst en daarom door de blouwe zone betrokken.

Ook hier hebben wij voor de „Verwaltungsgericht“ geklacht en dit proces gistereen gewonnen. Het gerecht heeft herkent dat zo een groot demonstratieverboodzone alleen met een zo genoemd „polizeilichen Notstand“ te beredeneren zou zijn. Dit kon of wilde de politie tot nu nog niet. De „Versammlungsbehörde“ heeft op nieuw aangekondigd in de volgende instantie te gaan. Hier gelt hetzelfe als in proces 1: als wij gewinnen zijn wij uiteindelijk door de processen, zo niet gaan wij voor de „Bundesverwaltungsgericht“.


En nu?

Ook als wij voor gerecht gewinnen gaan zij een nieuw reden zoeken om het moeilijk voor ons te maken. Maar samen en vastbesloten gann wij ook deze overwinnen. De onzekerheid is kak – voor iedereen. Maakt niet uit of je al vlijtig aan het voorbereiden zit of je de trip naar Hamburg plant, niemand van ons weet wat er gaat gebeuren. Exact dit is hun plan.

Het is erg belangrijk om er elke keer op nieuw over na te denken – maakt niet uit wat hun doen, zij doen het om de protest tegen hun kapitalistisch kaksysteem te vermijden. Zij willen mensen verhinderen om naar Hamburg te komen en hun protest op de straten, plaatsen en parks te dragen. Zij willen ons de mond verbieden. Willen wij dat accepteren? Willen wij ons laten afschrikken? NEE!

Wij als groep die de camp vorbereidt gaan hun deze gevallen niet doen. WIj gaan door alle instanties gaan en met jullie samen nog verder dan dit!

Wij zien ons zondag op de plenum of maandag in de Stadtpark.